Ättika och vinäger – en husmors bästa redskap: 7 smarta hushållstips!


ättika

Hej alla läsare! Idag tänkte jag bjuda på en riktig skattkista fylld med goda råd och tips på hur man kan använda ättika och vinäger på kreativa sätt. Häng med, och låt oss ta en närmare titt på några av de bästa användningarna för dessa två livsmedel!

ättika

Rädda livet på dina blommor

Om du är lika mycket av en blomsterdödare som jag varit, kommer du älska det här tipset. Genom att tillsätta en skvätt vinäger i vattnet till dina snittblommor kan du förlänga deras liv och hålla dem fräscha längre. Det fungerar på grund av att vinägern justerar pH-värdet i vattnet, vilket gör det lättare för blommorna att ta upp näring. Så nu behöver du inte skämmas längre när dina blommor hänger med huvudet efter bara några dagar!

En strålande ren ugn

Det är lätt hänt att ugnen blir smutsig efter en lång tid av intensiv bakning och matlagning – sanna mina ord, jag vet! Men en blandning av ättika och bikarbonat kan göra underverk för att få din ugn att glänsa igen. Blanda bara lika delar ättika och bikarbonat till en pasta, smörj in ugnens insida och låt verka i några timmar. Sedan är det bara att skrubba och torka rent! Och vips, så har du en ugn som är så ren att du nästan kan se din egen spegelbild i den.

Bli av med kalkavlagringar

Kalkavlagringar är en riktig plåga, särskilt om du bor i ett område med hårt vatten. Men ättika kan vara din räddning! Häll ättika på en trasa och gnugga bort kalken från kranar, duschkabiner och toaletter. För extra envisa fläckar kan du låta ättikan verka en stund innan du skrubbar. Så nästa gång du får besök, kan du stolt visa upp dina skinande rena badrumsdetaljer!

Önskar du få hjälp med städning eller andra hushållsnära tjänster? En städfirma kan erbjuda flera olika tjänster efter dina önskemål och behov. Bor du i Stockholmsområdet kan en städfirma som bland annat erbjuder byggstädning, hemstädning och flyttstädning i Gustavsberg hjälpa dig med dina behov.

Rädda dina kläder från deodorantfläckar

Vi har nog alla varit där: du tar på dig din favorittröja och upptäcker att den är full av fula deodorantfläckar. Men oroa dig inte, för vinäger kommer till undsättning! Blanda en del vinäger med två delar vatten och gnugga fläckarna med en trasa innan du tvättar plagget som vanligt. Efter det kommer du att kunna glida runt i dina favoritkläder utan att behöva skämmas över fläckar.

Läsvärt: 7 husmorstips med citron

ättika

Få bort dålig lukt i skor

Om du har tonåringar där hemma (eller kanske bara är välsignad med särskilt svettiga fötter), vet du hur illa det kan lukta i skor. Men frukta icke, ättika kommer till din räddning! Häll lite ättika på en trasa och torka insidan av skorna. Låt dem lufta ordentligt innan du använder dem igen.

Få fönstren att glänsa

Om dina fönster ser ut som om någon har haft en smörkrig på dem, är det dags att ta fram ättikan! Blanda lika delar ättika och vatten i en sprayflaska, spraya på fönstren och torka av med en mikrofiberduk eller tidningspapper. Dina fönster kommer att vara så rena att du nästan tror att de är osynliga – men snälla, försök inte gå igenom dem!

Läs bloggen fonsterman om du vill veta varför fönsterputsning är så viktig.

Håll avloppet fräscht

Om ditt avlopp börjar lukta illa eller vattnet rinner långsamt, kan en blandning av ättika och bikarbonat rädda situationen. Häll först en halv deciliter bikarbonat ner i avloppet, följt av en deciliter ättika. Låt det bubbla upp ordentligt och verka i ungefär 30 minuter innan du spolar med hett vatten.

Och det var det hörrni! Några av mina bästa tips på hur man kan använda ättika och vinäger för att lösa vardagens små problem. Hoppas att något av dagens tips kan hjälpa dig, lycka till!

Behöver du hjälp med städningen? Besök flyttstadstockholm.

Jonathan

Läs om vårstädning och hemrensning