Förbättra din psykiska hälsa: Så här kan djur minska stress och ångest


psykiska hälsa

Som en djurälskare har jag alltid känt mig glad och lugn när jag spenderar tid med mina fyrbenta vänner. Men det är inte bara jag som upplever dessa positiva känslor av djur. Forskning visar faktiskt också att djur kan ha en mängd fördelar för vår psykiska hälsa. Idag vill jag dela med mig av mina erfarenheter och berätta om hur djur kan hjälpa dig att förbättra din psykiska hälsa.

psykiska hälsa

Djur som terapi för den psykiska hälsan

Djurterapi är en form av behandling som använder djur som en del av processen. Syftet är att det hjälper till att minska stress och ångest, öka självkänsla och självförtroende samt förbättra sociala färdigheter och interaktioner. Forskning visar att djurterapi kan ha positiva effekter på personer som lider av depression och posttraumatisk stress. Hur fantastiskt är inte detta!

Jag har själv upplevt fördelarna med djurterapi när jag adopterade min hund efter en tuff period i mitt liv. Hon hjälpte mig att hantera min ångest och minskade min stress jättemycket. Bara att få ta hand om henne och gå på långa skogspromenader tillsammans får jag både motion och kommer ut i naturen, vilket har visat sig vara fördelaktigt för min psykiska hälsa.

Umgänge med djur minskar stress och ångest

Att umgås med djur har ju visat sig ha en lugnande effekt på vår kropp och sinne. Forskning har också visat att interaktion med djur kan minska stresshormonet kortisol i kroppen och öka produktionen av oxytocin, som är en känslomässigt stabiliserande hormon. Denna hormonella balansering hjälper oss att känna oss mindre oroliga och mer avslappnade. Det är helt otroligt egentligen!

Jag märker själv en tydlig skillnad i min sinnesstämning efter att jag skaffade hund. Det är som att all stress och oro jag kände förut försvann, och jag känner mig helt lugn och avslappnad. Det är en fantastisk känsla som jag önskar att alla kunde uppleva!

Djur ger oss socialt stöd

Inte bara allt underbart med djur som jag har nämnt ovan, utan djur kan även fungera som socialt stöd för oss människor. De ger oss en känsla av närhet och tillhörighet som kan minska känslor av ensamhet och isolering.

Att ta hand om ett djur ger oss en känsla av ansvar och syfte, vilket ökar vår självkänsla och självförtroende. Det finns ju en anledning till att djur är så framgångsrikt vad gäller just den psykiska hälsan inom äldrevården. De ger en otrolig känsla av stöd och kärlek som är så värdefullt!

Läsvärt: hårvårdstips inför sommaren

Djur ger oss motion och ökar vår glädje

Att ta hand om ett djur är ett stort ansvar, och det kräver även fysisk aktivitet för ett djur att må bra och göra sig av med energi. Fysisk aktivitet har visat sig även ha positiva effekter på vår psykiska hälsa genom minskad stress och ökad glädje och tillfredsställelse i livet. Så hämta kopplet och ta med dig hunden ut på en långpromenad i vårsolen!

Jag kan inte nog betona hur mycket glädje och tillfredsställelse min hund ger mig. Att ta hand om henne har förbättrat min psykiska hälsa och ger mig en mening, ett syfte och en känsla av att jag gör något viktigt. Det har också fått mig att vara mer aktiv och har gett mig en anledning att spendera mer tid utomhus.

Att gå på promenader med min hund har gett mig en möjlighet att utforska nya områden och uppleva naturen på ett annat sätt. Det har gjort mig mer medveten om min omgivning och har ökat min uppskattning för livet! Det låter klyschigt, men det är så! Jag har också träffat nya människor med samma intressen när vi har varit på hundkurser som min hund ääälskar!

Djur ger oss en ökad självmedvetenhet

Djur kan otroligt nog hjälpa oss att öka vår självmedvetenhet. När vi tar hand om ett djur, måste vi vara medvetna om deras behov och känna till deras signaler och kroppsspråk. Det hjälper oss att bli mer medvetna om våra egna behov och känslor, och lär oss att kommunicera bättre med andra människor.

Jag har lärt mig så mycket om mig själv genom att ta hand om min hund. Att se hur hon reagerar på olika situationer och att lära mig att tolka hennes signaler har hjälpt mig att bli mer medveten om mina egna känslor och behov. Det har också hjälpt mig att förstå andra människor bättre genom att lära mig att lyssna på kroppsspråk och andra signaler.

Vi kan ju konstatera att djur har en mängd positiva effekter på vår fysiska- och psykiska hälsa. Om du inte redan har ett djur, överväg att adoptera en fyrbent vän eller spendera mer tid med vänner och familjemedlemmars husdjur. Det kan vara en fantastisk väg till glädje och stöd för din psykiska hälsa. Viktigt att tänka på är att ta hand om ett djur är ett stort ansvar och kräver tid och engagemang, men det är definitivt värt det när man ser alla de positiva effekterna det har på tillvaron!

Jonathan

Är du intresserad av inredning? Läs hur du inreder med växter

Ta del av denna blogg socalhousesales om städning av kontoret för att lära dig hur du kan hålla ditt arbetsområde rent och organiserat.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *