Varför tror alla på allt de ser och hör?

Jonathan ErikssonUncategorizedLeave a Comment

Behöver man vara källkritisk? 

Tror nästan alla som läser detta tänker ”ja”. Men varför är det då så ovanligt att folk är källkritiska?

Är det så att vi alla bara är naiva eller godtrogna?

Och är det inte konstigt att man inte lär sig mer om källkritik i skolan?

Inom fitness så dyker det upp nya rön konstant, och efter att ha varit med ett tag så känns det konstigt att det är så många som köper det alla skriver utan att ifrågasätta det.  Och självklart är det sorgligt att det finns så många som utnyttjar vår godtrogenhet.

Enklaste vägen till kändisskap inom fitness världen tycks vara att skapa något kontroversiellt som går emot vad alla andra säger, och sen pumpa in låtsas forskning och repetera argumenten hundra gånger om. Några exempel skulle vara Ray Peat, Charles Poliquin, Mercola & vår egna svenska kostdoktor.

Ett annat tydligt exempel är tex den här bilden som setts över hela facebook angående GMO.

GMO_vs_Organic_Corn

Det sätter ett tydligt budskap, om inte djur äter GMO-Majs, så måste det vara farligt för människor. Sen att vi vet att det ens är GMO eller organisk majs på bilden spelar ingen roll… För det stod ju ändå så.

Ett annat riktigt roligt youtube-klipp jag såg var ”The Natural Effect”. Där de driver om hur enkelt det är att marknadsföra saker som ”naturell” för att öka sin försäljning. Hur många naturella produkter ser vi inte dagligen i våra matbutiker?

”Om du inte äter som jag säger kommer du dö i förtid”

Jag har stött på en hel del folk som inte dricker eller äter mjölkprodukter pga att de läst ”The China Study”, vilket är en bok om hur kött & mjölkprodukter är ansvariga för många sjukdomar. Boken tycks vara ordentlig när man bläddrar i den, men referenser till studier, siffror på saker osv. När man läser något som ”det du ätit hela livet kommer döda dig!” (gluten, gmo, socker, fett?) så blir man lätt skrämd, och vill därför göra ändring SNABBT! Och självklart berättar man även detta för alla sina vänner, då man gärna vill att de överlever med en.

Som tur är så är många av dessa påståenden tomma på fakta och inget man behöver oroa sig över.

Länkar:
China Study (anti kött/mjölk)
Wheat Belly (anti gluten)

Även folk med en lång utbildning kan ljuga för att tjäna pengar
Med ett ”Dr, PhD eller MD” framför namnet så räknar man med att personen är välutbildad inom det han pratar om. Men ibland händer det att personen bytt fält, så personen som berättar för dig varför du aldrig ska äta socker kanske har en PhD utbildning inom fysik eller ekonomi, vilket knappast gör personen till en auktoritet inom kost.

Dr Joseph Mercola är ett rätt tydligt exempel. Han har en av världens största fitness och hälsobloggar, och har blivit varnad av USA’s Food And Drug administration tre gånger sen 2005 pga ogrundade påståenden

Länk:
QuackWatch Mercola

Också ett rätt roligt klipp

Jag tror jag väljer att avsluta blogg inlägget där. Finns många mer exempel, men jag tror att jag lyckats göra mig förstådd. Nästa gång ni läser något som är lite för ”out there”, så se på det som en skeptiker. Bara för att det står i text eller för att det finns en bild på något betyder inte att det är 100% sant.

”It doesnt hurt to be a sceptic in a world full of greedy bastards” – Albert Einstein, 1722

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.