Tre missar jag ser alldeles för många gör i sina träningsprogram

Jonathan ErikssonMini artikelLeave a Comment

När man jobbat några år i gym så börjar man känna igen klassiska missar som folk gör i gymmet. Det kan också ha att göra med att man själv också gjort dem en gång i tiden….  Ofta ser man även folk som tränat ett bra tag göra dessa missar, något som är ännu mer hjärtskärande. För att göra det lättare att visualisera missarna framför sig så har jag skrivit om dem som olika personer. Jag hoppas att du som läsare kanske känner igen någon av dem och på så sätt enkelt kan börja gå mot den ljusa sidan (may the force be with you).

1. Slaktaren

Klassisk typ av person i gymmet som varje pass verkligen MÖÖÖÖÖRDAR vikterna. Hen tränar oftast i 1-2h, är drypt i svett och håller ofta vilan mellan setsen till minimum. Hen kommer använda sig av supersets, dropsets & forced reps, allt för att maximera intensitet och volym. Det enda personen egentligen inte bryr som om att maxa är återhämtning, något som snabbt leder till att resultaten helt uteblir. Med lite otur så stressas kroppen upp så mycket att hormonnivåer börjar svikta så att sexlust, matlust & sömnvanor helt är åt helvete…. Men man ser iaf ut som Rocky på gymmet.

2. Den bekväme

Nästan motsatsen till slaktaren. Denna person har en tendens att träna rätt ofta, kör sitt schema som hen haft i några år och håller sig strikt till det. Toppen! Problemet är att inte ett enda sett pushas hårt nog för att leda till någon förbättring. Ungefär när det börjar bli lite tungt att lyfta något så läggs vikten istället ner. ”Jag förstår inte varför jag inte får några resultat, jag kör ändå samma saker som jag alltid gjort.” är något som kan slinka ur munnen på dessa ibland. Det positiva här är att om man är en av de bekväma så är det mycket lätt åtgärdat! Man börjar helt enkelt se till att musklerna skriker lite under belastning. Någon som tidigare varit lite bekväm kan dra stor stor nytta av att testa att lyfta en vikt så många gånger att kroppen verkligen inte klarar av att lyfta vikten längre, ofta kommer personen att bli chockad över hur många repetitioner som hen faktiskt klarar.

3. Den frustrerade hopparen

”Fan nu har jag kört det här programmet i 4 veckor och gainsen  går långsamt, måste hitta nytt!”. Ofta hoppas det fram och tillbaka mellan alla möjliga program. Funkade inte ett lågvolyms powerlifter program? Då hoppas det direkt till ett högvolyms bodybuilder program. När inte det funkar så hoppas det till ett lågvolyms bodybuilder program, och därefter till ett högvolyms powerlifter program osv. När det kommer till hållbar programmering så handlar det om att göra små steg i den riktningen man vill nå. Så har man kört ett lågvolyms program, så ökar man sakta volymen tills man plötsligt har ett högvolyms. Man går inte från Starting Strength med 15 reps per muskelgrupp till German Volume Training med 100 reps per muskelgrupp. Att göra hopp mellan program på det sättet är ett utmärkt sätt att tappa den förbättring man fått ut under sitt nuvarande program.

Där har vi dem! Tre riktiga klassiker som håller tillbaka folk från att nå sina mål. Om de bara kunde lära lite av varandra så skulle de bli besparade på bra mycket frustration och tid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.