Punkt träna muskler för ultimat sexighet.

Kroppens muskler består av olika fibertyper, i denna artikel kommer jag förklara för dig hur du kan använda kunskapen kring detta för att punk träna just den muskel du vill ska utvecklas.

Vissa önskar tex att bicep växte lite bättre (*host* alla killar på jorden) och andra vill se rumpan komma upp i Kim K size.

Använder man sig av fel antal repetitioner blir det lätt att man överstimulerar närliggande muskler istället, kanske växer baksida lår mer än rumpan osv.

Anledningen till detta är att kroppens olika muskler är utvecklade för att fylla specifika funktioner, och därför sammansatta till den fördelen. Vaderna & underarmarna stimuleras bäst av många repetitioner, då de ska klara av att gå långt och hålla i saker länge. Överarmen & baksida lår mår istället bäst av få tunga repetitioner, då de ska kunna flytta saker utan problem.

Detta kommer skilja sig lite mellan person & person, men de flesta har ungefär likadan fiberuppsättning. Kvinnor kan använda sig av lite högre repetitions antal och kortare viloperioder då de ofta har en större andel långsamma muskelfibrer än män (och de flesta studier är gjorda på män i detta fall).

Simpel förklaring av muskelfiber typer:

Långsamma muskelfiber: Grymma för uthållighet. De jobbar bäst under lite lägre belastning så de får hålla på ett tag. De behöver inte heller så lång vila mellan sets. De har inte så stor potential för att öka i storlek, men de saknar inte helt förmågan att växa heller. Atleter som drar nytta av sina långsamma muskelfiber är tex maratonlöpare, triatleter & andra inom uthållighetssport.

Snabba muskelfiber: Dessa är explosiva på ett helt annat sätt. För att bäst stimulera dessa så ska du röra dig snabbt, utveckla mycket kraft och belasta dem tungt. De tröttnar dock på ett helt annat sätt än de långsamma fibrerna, så efter ca 8-30s så måste de vila, ofta rätt länge. Alla inom kraftsport drar nytta av snabba muskelfiber, tex 100m sprinters, amerikansk fotbollsspelare & tyngdlyftare.

Här är en bild på ett par tvillingar som hade helt olika intresse när det kom till sport. Ena älskade uthållighetsidrott, andra älskade tyngdlyftning. Du kan enkelt se skillnaden mellan deras fysik. Det riktigt intressanta är att jämföra vaderna på de två, då man ser att ”den mindre” tvillingen faktiskt har klart mer utvecklade vader.

Bästa repetitions antalet för olika kroppsdelar:

Överkroppen:

Bröst: Dominant i snabba fiber, så det svarar bäst på ett lågt till mellan högt repetitions antal. Håll dig mellan 3-12 repetitioner per set och försök att lyfta vikten snabbt upp.

Axlar: Främst långsamma muskelfiber, använd höga repetitioner och många sets. Gärna mellan 12-20 reps per set.

Triceps: Väldigt mycket snabba fiber, så var inte rädd att ta i! Var dock försiktig med armbågen då den kan vara lite känslig. mellan 3-8 repetitioner för det mesta funkar bäst, och tänk på att behålla kontrollen när du lyfter explosivt.

Biceps: Peaken av biceps mår bäst av mellan många repetitioner, men självaste ”basen” gillar att ta i. Så mixa lite mellan 5-12reps beroende på vad du vill ska växa mest.

Ryggen: Har ofta en jämn fördelning mellan snabba & långsamma fiber. Så här funkar klassiska 8-12 bra, men det kan vara bra att både gå ner lägre och högre ibland.

Traps & Nacke: Främst långsamma, men en del av nackens muskler är väldigt snabba, så lägg större delen av tiden på många repetitioner, men var inte heller rädd för att gå rätt tungt ibland.

Magrutor: Liten fördel till snabba muskelfiber, så tränas bäst med mellan många repetitioner (tänk på alla i gymmet som gärna kör 100st crunches i rad… bortkastad tid…). Var dock försiktig med hur du belastar ryggraden här.

Underarmar: Nästan vara långsamma. Mycket grepp träning och höga repetitioner gör underverk.

Underkroppen:

Rumpa: Lite lätt fördel till långsamma fiber, så 10-15 repetitioner funkar bäst. Se även till att göra några sets så du inte känner dig klar efter ett set.

Baksida lår: Väldigt stor andel snabba, så dessa muskler vill lyfta tungt och snabbt! Mellan 3-6 repetitioner gör dem väl.

Framsida lår: Insidan av låret är lite långsammare, utsidan av låret är lite snabbare och muskeln mitt på är riktigt snabb. Beroende på vilken del av låret som du känner skulle behöva växa lite mer (i prehab/rehab eller rent utseendemässigt). Generellt sätt så gör det inget att man mixar runt lite med repetitionerna.

Insida lår: Långsamma, så använd många repetitioner och hög volym om du vill att de ska växa till sig.

Vader: Nästan enbart långsamma fiber. Desto mer repetitioner och sets du kan göra, desto mer kommer de växa.

 

Sådär, med din nya kunskap så borde du kunna lista ut lite bättre vad du ska fokusera på om du vill att en kroppsdel ska växa lite bättre.

Lycka till!

Din coach, Jonathan Eriksson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.