Lyssnade på en bra podcast om varför folk misslyckas med att gå ner i vikt.

Jonathan ErikssonMini artikelLeave a Comment

Intressant podcast med Lyle McDonald där han talar om hur dietande påverkar kroppen. Framförallt varför kvinnor har svårt att tappa fett.

Några av möjliga anledningarna:

De dietar ofta på låga kalorier (runt 1200kcal är inte ovanligt), även om man bara tar lite för mycket mat så hamnar de lätt för högt över sina målsatta kalorier. Tex bara 20g extra jordnötssmör är 120kcal, dvs 10% av tillåtna kalorier.

——————————————————–

Dietande är stressande för kroppen, stress ökar kortisol, kortisol ökar mängden vatten man binder i kroppen. Vilket sen leder till att vågen potentiellt står still = mer stress över misslyckad diet. Kroniskt påslag av kortisol kan sen hämma leptin (hungerhormon) vilket leder till mer hunger… och därför mer kalorier. Att hantera stress under diet är därför väldigt viktigt för att se resultat. (en stor anledning till varför jag själv aldrig rekommenderar dieter som begränsar ens vardag)

———————————————————

I vissa fall så lägger även folk till extra mycket konditionsträning när de märker att en diet inte funkar, vilket i sig leder till ännu mer kortisol produktion. Detta kan leda till att förbränningen ökar (vilket är utmärkt för att tappa mer fett), men kan också maskera viktnedgång genom vattenbindning och även hämma leptinet genom kortisolet vilket gör det svårare att hålla dieten i längre.

———————————————————

Vid en lyckad diet så kommer även förbränningen sakta att sänkas, då man tappar fett & muskelmassa (även om man ökar mängden vatten i kroppen och vågen står stilla).

———————————————————-

Äter man sen efter LCHF så riskerar man sänkta T3 hormoner som i sig kan leda till minskad förbränning även utan skillnad i muskelmassa. Insulin från kolhydrater är också bra för att motverka kortisolet.

———————————————————-

*Uppdatering*

Om du söker en bra podcast på svenska om kost så startade jag & Maria Mollstedt en egen där vi diskuterar allt från de absoluta grunderna av kost till de lite mer avancerade detaljerna i slutet av säsongen. Första avsnittet hittar du här:

PodKosten Avsnitt 1

Du hittar även PodKosten på alla stora Podcast plattformer genom att söka på just PodKosten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.