Då kost & hälsa tycks bli intressantare & intressantare i allmänhetens ögon så poppar det även upp många fler som skriver, skapar videos & till och med fullskaliga dokumentärer om dessa ämnen.

Vilket skulle kunna vara mycket positivt.

Men…..

Jag hatar dokumentärer.

”Varför?” är ju en rimlig fråga till mitt påstående, och det min vän ska jag förklara för dig!

 

Ofta spelar dokumentärer mer på känslor än empirisk kunskap.

Detta hade inte varit ett problem så länge som dokumentärerna höll sig till fakta, men på senaste tid verkar det som allting ska vara så kontroversiellt som möjligt, så istället för att hålla sig till experter & evidens så tar man in de som har åsikter som skiljer sig mest från verkligheten..

Att leda med …. ”Allt du har trott om detta är fel!” är mycket lättare än ”Såhär funkar det”.

Att få ögonen öppnade för alla lögner man tidigare trott är en ganska häftig känsla, och det kan nästan kännas lite religiöst. Känslan när man får ögonen öppnade för ”sanningen” är ofta en av mycket vikt och tacksamhet.

”Maten du äter dödar dig och din familj”

Samtidigt så väcks ett stort behov av att dela med sig av informationen, för det vore synd om ens vänner & familj missade dessa klockrena och livsräddande budskap (jag pratar fortfarande om kost)… Samtidigt så kan man få känna sig lite belyst när man är först med att dela med sig av denna nyhet och kunskap.

”Den här uråldriga maten får dina sjukdomar att läka inifrån och har använts i 3000 år”

Wow! Vilken dokumentär!

Och 1,5h senare är du belyst, du är praktiskt taget en levande messiah. Tack Avokado Wolfe!

Att känna sig upplyst är en väldigt härlig känsla, speciellt när så mycket tankar & värderingar ändras på så kort tid och med så lite ansträngning (man sitter i soffan och äter chips (som man ställer bort i förakt efter halva filmen)), och det smeker ofta vår narcissism medhårs. Men man känner; Det här är viktigt!

Jobbigt att granska källorna

Ofta är ”experterna” i dokumentärer karismatiska & lätta att kolla på, det ser ut som de vill allas bästa och de verkar väldigt säkra på det de pratar om… Och hey, de är ju castade till filmen, så de måste ju valts fram för att de är bäst inom sina ämnen… eller?

Många som talar i filmer kan också presenteras med en medicinsk titel så som MD eller PhD, vilket är lätt att ta som ett bevis på kompetens. Tyvärr så nämner man sällan vad de är utbildade inom, och det är inte ovanligt att de är utbildade inom helt irrelevanta ämnen, eller att de har ”fusk-utbildningar”… För ett PhD inom homeopati är inte värt ett skit inom någon diskussion.

Tyvärr är vi som människor väldigt naiva när det kommer till vem vi litar på, så det räcker ofta med ett snällt-ansikte och något som tyder på auktoritet. Vi överskattar även ofta vår kompetens att skilja på vad som är sant och inte, vilket gör det extra svårt med dokumentärer.

De flesta som kollar på dokumentärer kommer ALDRIG att granska vilka experterna är, eller om deras påståenden stämmer. Detta är jag rätt säker på att de som gör dokumentärer är medvetna om, så de vet att de kan komma undan med lite lösa påståenden.

Detta är varför jag valde att nämna Wolfe som ett exempel. Han har en rätt imponerande lista av filmer som han varit med och varit expert i. Ofta presenteras han som ”super food expert”. Här är hans presentation från hans egna hemsida;

”David “Avocado” Wolfe is the rock star and Indiana Jones of the superfoods and longevity universe. The world’s top CEOs, ambassadors, celebrities, athletes, artists, and the real superheroes of this planet—Moms—all look to David for expert advice in health, beauty, herbalism, nutrition, and chocolate!
David is the celebrity spokesperson for America’s #1 selling kitchen appliance: the NUTRiBULLET™ and for www.LongevityWarehouse.com. He is the co-founder of TheBestDayEver.com online health magazine and is the visionary founder and president of the non-profit The Fruit Tree Planting Foundation charity (www.ftpf.org) with a mission to plant 18 billion fruit, nut, and medicinal trees on planet Earth.

With over 20 years of dedicated experience and having hosted over 2750 live events, David has led the environmental charge for radiant health via a positive mental attitude, eco-community building, living spring water, and the best-ever quality organic foods and herbs.”

Vilken jävla presentation! Enkelt att se varför han castas som expert i flera filmer helt enkelt. Jag råkar veta att hans verklighetsförankring är lite åt det svagare hållet. Se själv i denna video

Det gör det inte bättre att han tror att jorden är platt, att det är salt som håller kvar vattnet på jorden (för gravitationen är en lögn), att ren horn kan sväva, att man får i sig själen från de djur man äter, att vaccin är orsaken bakom autism, att svamp kommer från rymden… Ja kanske ingen man vill ta råd ifrån när det kommer till hur man ska leva helt enkelt.

Vad du bör göra innan du kollar på en dokumentär

  1. Ta reda på vilka experter som är i filmen.
  2. Kolla upp vad de är kända för och om de är kritiserade för något.
  3. Ha med dig detta i tanken när du tittar på filmen.
  4. Om det är något påstående som verkar väldigt ”out-there”, försök att kolla upp det i efterhand, finns det något stöd för påståendet?
  5. Fundera på om filmen höll ett tydligt politiskt budskap eller om den skyddar en tydlig ideologi/ekonomiskt intresse.

Går du igenom de 5 punkterna så borde du kunna få ut så mycket som möjligt ur varje film du tittar på. Men du kommer troligtvis inte uppleva ”upplysningen” fullt så ofta som tidigare tyvärr.

Låt oss ta ett exempel:

1. Gary Taubes & Mark Hyman
2. Taubes är författare till flertal LCHF böcker, han är även kritiserad för sin oförmåga att tolka forskning. Hyman har släppt flertal böcker om kost & alternativ medicin, är utbildad doktor men saknar utbildning inom kost. Kritiserad för att sälja kosttillskott som lovar att bota olika allvarliga sjukdomar utan evidens.

4. Påstående; Socker är orsaken till all fetma. – Falskt, sockerkonsumtion har gått ner på senaste, men mängden kalorier fortsätter öka.

Påstående; I år (2014) dör fler av fetma än av svält. – Falskt, tre gånger fler dog i svält 2014.

Påståennde; För första gången på 200 år kommer den nuvarande generationen av barn leva kortare än deras föräldrar. – Falskt, trenden är fortfarande att vi lever längre & längre.

… Ja vi kan fortsätta att plocka fram fler falska påståenden, men du förstår nog vad jag försöker visa.

5. Min gissning är att filmens motiv är att skrämma folk till att sprida dess budskap, och på så sätt skapa en succé-dokumentär som skaparna kan dra in lite cash moneyz och kändisskap på.

Slutord

Känner att jag sagt mitt om dokumentärer nu, och jag hoppas att du kan lära dig något av denna artikel som kanske gör det lite lättare att hålla isär fakta från bullshit i framtiden, då de två ofta presenteras på samma sätt och de är svåra att skilja på. Det bästa för att lära sig skilja på de två är att sitta på mycket referenser, dvs läsa & lyssna på många, men alltid med ett kritiskt öra.

Något som var till stor hjälp för mig var denna kurs om du verkligen vill få ut det mesta av ditt kritiska tänkande.