IBS kallas också . För vissa går den dock att förbättra. Avsevärt.

Irritabel bowel syndrome drabbar 15-20% av vårt lands befolkning, men för att vara en såpass vanligt förekommande sjukdom så vet vi väldigt lite om den. Det är oftast kvinnor under 40 som drabbas, och behandling av sjukdomen är inte alltid självklar.

Symptomen är;

  • Magont.

  • Diarré eller förstoppning, ibland växlandes mellan båda.

  • Ovanligt gasig mage.

Något nästan alla är överens om är att stress förvärrar besvären. En annan sannolik faktor är inflammation/irritation i tarmkanalen.

FODMAPS hamnade nyligen på kartan när det kommer till behandling av IBS, och även om en diet låg på FODMAPS inte kommer hjälpa alla, så kan det ändå vara värt att prova för att se om det hjälper just dig.

Innan vi går in på vad FODMAPS diet är så borde du testa, Pepparmints te har visat sig vara en av de mest lugnande tillskotten för tarmen.

FODMAPs är korta kolhydrater som tarmen har svårt att bryta ner hos de flesta. Men folk utan IBS drabbas inte så hårt utav dem. Det står för ”Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols.” och de är väldigt vanligt förekommande i de flestas vanliga kost.

På en FODMAPs diet så försöker man att helt eliminera intaget utav FODMAPs i hopp om att tarmen ska slippa bli så irriterad utav dem. Jag skulle råda dig som lider utav IBS eller ofta märker att din mage svullnar i mellan åt att testa en diet fri från FODMAPs i någon månad och se om det känns bättre

När du ser denna lista så kanske det känns som ett hugg i ryggen när du ser hur mycket det är du måste undvika. Mitt tips för att komma över det är att skriva ner allt du gillar från ”Godkänt” listan och sen gå och handla. Du kommer nog märka att även om det blir en del du måste eliminera, så finns det gott om matvaror kvar för att kunna laga grymt god mat (även om det känns trist att ta bort vitlöken!).

Om du haft problem med IBS så är jag dock rätt säker på att du kommer tycka att det är värt det för att bli av med symptomen.

Väljer du nu att testa en diet utan FODMAPs så skulle jag & framtida läsare verkligen uppskatta om du kunde dela med dig av erfarenheten & kanske lite smaskiga recept.

Och som vanligt kan du alltid ställa frågor i kommentarsfältet eller på Facebook-sidan.

 

Lycka till!

 

/Jonathan Eriksson

Dela gärna med dig utav denna kunskap

*Du ska alltid prioritera behandling du fått utav din doktor. Om du är osäker på om det här strider emot något din doktor sagt så bör du först rådfråga hen innan du testar en diet fri från FODMAPs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.