Proteinbars blir allt vanligare & vanligare. Det är även flera olika tillverkare som kommer ut på marknaden. Självklart marknadsförs alla som den bästa, men hur ser det egentligen ut? Hur bra är din favorit bar?

För att veta hur bra ens proteinbar är så behöver man tyvärr inte bara ha koll på hur mycket protein/kolhydrater/fett som baren innehåller. Tyvärr så kör vissa tillverka med vad jag anser är en oärlig stil och trycker in billiga ingredienser som kan få etiketten att se fin ut, utan att bidra något till återhämtning eller muskeluppbyggnad.

I denna artikel så har jag jämfört fem av de vanligast förekommande proteinbarsen diskuterar varje bars näringsinnehåll lite kort.

*Uppdaterad 2018-04-05*

Sen artikeln först skrevs så har det kommit fram en del vetenskapligt stöd för att kollagen/gelatin kan göra nytta vid återhämtning av ledband & hud, så om du vet med dig att du inte får i dig särskilt mycket kollagen/gelatin genom andra källor så kommer flera av dessa bars vara bättre för dig än vad mitt betyg antyder.

Barebells Protein Bar, 55g

Ingredienser Caramel Cashew:
mjölkprotein, mjölkchoklad (18,5%), (sötningsmedel: maltitoler, kakaosmör,helmjölkspulver, kakaomassa, emulgeringsmedel: sojalecitiner, aromer), fuktighetsbevarande medel: glycerol, isomalto-oligosackarider, kollagenpeptider, vatten, cashewnötter (5,5%), vit choklad (4,5%) (med mjölk),jordnötspasta, palmfett, fettrudecerat kakaopulver, aromer, sötningsmedel: sukralos, acesulfam K.


Innehåll/55g:
Energi: 199kcal
Fett: 7,9g
Kolhydrater: 14g
Fiber: 4,4g
Protein: 20g

Image

Barebells bars är nog främst populära för att de i regel smakar förbannat bra. Innehållsmässigt så gör de inga fel. Majoriteten av proteinet är från mjölkprotein vilket är en bra källa även om det inte är fullt så snabbverkande som vassle. Med hjälp av polyoler så håller de ner på kolhydraterna & får upp fiber lite (även om fibern sällan går att nyttja). De använder lite palmfett vilket potentiellt kan vara negativt, men eftersom det är väldigt sent i innehållsförteckningen och baren bara innehåller 7.9g fett så är det nog en minimal mängd. 

Betyg
0
NJIE ProPud Protein Bar, 55g

Ingredienser Cookie Dough:  mjölkprotein, fuktighetsbevarande medel (glycerol), gelatin (från oxe), sojaproteincrisp med kakao 9,7% (sojaproteinisolat, tapiokastärkelse, fettreducerat kakaopulver), fyllnadsmedel (polydextrossirap (polydextros, vatten)), vassleproteinisolat, sötningsmedel (maltitol, aspartam, acesulfam K), skummmjölkpulver, kakaomassa, oligofruktossirap, kakaosmör, vatten, palmolja*, mandelpasta, inulin, smörfett, emulgeringsmedel (sojaleticin), salt, aromer.


Innehåll/55g:
Energi: 196kcal
Fett: 6,6g
Kolhydrater: 14g
Fiber: 6,8g
Protein: 21g

Image

Innehållet skiljer sig inte alls mycket från Barebells i ProPud baren när man ser till nummer..... men något som är tråkigt att se är hur pass högt gelatin & sojaproteincrisp är på innehållsförteckningen. Att de ligger så högt upp som de gör kan innebära att en större andel av de 21g protein är av rätt låg kvalité när det kommer till muskelbygge & återhämtning. Jag själv vill gärna maximera nyttan av baren jag äter, så jag skulle prioritera ner denna just för att jag inte gillar att köpa grisen i säcken.

Betyg
0
ProteinPro Bar, 45g

Ingredienser Toffee Caramel: Proteinblandning (mjölkprotein, sojaproteinisolat), kollagenpeptider, fuktighetsbevarandemedel; glycerol, mjölkchoklad 18% (sötningsmedel, maltitol, kakaosmör, helmjölkspulver, kakaomassa, emulgeringsmedel, lecitin (soja), smak, vatten, palmfett, fettreducerat kakaopulver, vitamin B1, vitamin
B6, smak, salt, sötningsmedel; sukralos. 


Innehåll/45g:
Energi: 150kcal
Fett: 4,4g
Kolhydrater: 12,6g
Fiber: ?g
Protein: 22,5g

Image

Ännu en bar som innehåller alldeles för mycket kollagen, samt att sojaproteinisolat är en del av proteinblandningen (till vilken ratio vet man inte). Sojaprotein isolat är rätt omdiskuterat om det är nyttigt eller onyttigt där olika studier spretar i olika riktningar om det är hormonstörande eller ej. Men det är tillräckligt spretigt för att jag själv undviker det. Utöver sojaproteinet & kollagenet som jag ser som två starka nackdelar så har den inte några starka fördelar jämt emot någon annan bar.

Betyg
0
BetterYou Flapjack Bar, 50g

Ingredienser Cookies & Cream: Glutenfria havregryn, mjölkprotein, honung, oligofruktos, konsistensmedel (maltitolsirap), rapsolja, kakaosmör, proteinkrisp (vassleprotein (mjölk), rismjöl, emulgeringsmedel (sojalecitin)), chokladbitar (socker, kakaomassa, kakaosmör, emulgeringsmedel (solroslecitin), arom), bovete, salt, arom.


Innehåll/50g:
Energi: 172kcal
Fett: 5,6g
Kolhydrater: 18g
Fiber: 6,5g
Protein: 11g

Image

Detta är inte riktigt en proteinbar, men något som många inom fitness ändå konsumerar som snack. Första tanken när jag såg ingredienserna är att det ser ut som en torkad variant av min frukost. Ingrediensmässigt är det inget konstigt i baren, allt är rätt enkelt & bra. Ingredienserna pressar dock inte ner kolhydrater/fett på samma sätt som vanliga proteinbars kan göra, och baren är därför relativt energirik för sina 50g. Eftersom detta är en artikel som ser över proteinbars så får baren ett lågt betyg.

Betyg
0
Maxim 54% Protein bar, 80g

Ingredienser peanut/caramel: Hydrolyserat gelatin, mjölkprotein, osötad chokladblandning (17,5% – kakaosmör, mjölkprotein, fettsnål kakao, emulgeringsmedel: sojalecitin), fuktighetsbevarare (glycerol), sojaprotein, sojagranulat, massareglerare (polydextros), jordnötter (4,4%), vegetabilskt fett, smakämnen, emulgeringsmedel (sojalecitin), sötningsmedel (sukralos). Innehåller sötningsmedel.

 

Innehåll/80g:
Energi: 301kcal
Fett: 8g
Kolhydrater: 13g
Fiber: 4g
Protein: 43g

Maxims protein bar innehåller imponerande 43g protein på 301kcal, vilket till synes kan göra det väldigt attraktiv för alla byggare. Men det finns ett stort, stort problem. Den primära ingrediensen i Maxim’s proteinbar är gelatin. Gelatin är en värdelös proteinkälla när det kommer till muskelåterhämtning, det kan dock göra nytta när det kommer till återhämtning av ligament & hud.

*UPDATE* Jag har nu fått svar från Maxim, och 27% utav baren består av gelatin. Dvs att 21.3g utav proteinet är kasst när det kommer till muskelbygge, vilket samtidigt innebär att 21.7g protein är från bra källor.

Betyg
0
Quest Bar, 60g

Ingredienser Chocolate Peanut Butter: Proteinblandning (vassleproteinisolat [mjölk], mjölkproteinisolat), isomalto-oligosackarid, jordnötter, vatten, sötningsmedel erytritol, kakao, arom, havssalt, sötningsmedel steviolglykosider.


Innehåll/60g:
Energi: 160kcal
Fett: 5g
Kolhydrater: 25g
Fiber: 17g
Protein: 20g

En blandning utav två bra proteinkällor som största ingrediens följt av en fiber sirap. Vad finns det att inte tycka om? Denna bar har lägst kalorier av alla, samtidigt som den består av näst intill enbart riktigt bra ingredienser & 20g högvärdigt protein.

Betyg
0

Gainomax protein bar, 60g

Ingredienser, Toffee: Mjölkprotein, choklad (20%) (socker, kakaomassa, kakaosmör, emulgeringsmedelsojalecitin), hydrolyserad vetegluten, glukossirap, socker, fuktighetsbevarande medel glycerol, sojaolja, isomaltulos*, toffee (0,8%) (sötad kondenserad mjölk, glukossirap, palmolja, socker, karamelliserad sirap, emulgeringsmedel mono- och diglycerider av fettsyror, salt, aromer), aromer, fettreducerad kakao, emulgeringsmedel sojalecitin, salt, vanilj.


Innehåll/60g:
Energi: 230kcal
Fett: 7g
Kolhydrater: 23g
Fiber: 0g
Protein: 20g

Denna protein bar har mjölkprotein som primär proteinkälla vilket ses som en rätt bra källa då det är 20% vassle & 80% kasein. Vassle är som sagt snabbagerande, medan kaseinet är långsamt vilket kan göra den här baren till en bättre ”snack bar” proteinmässigt.

Betyg
0

Swebar, 55g

Ingredienser Fudge Crisp: vassleproteinisolat / myseproteinisolat (mjölk), mjölkchoklad (min. 35% kakao, sojalecitin) glukossirap,  fruktossirap, proteinkrisp (vassleproteinisolat/myseprotein, rismjöl, emulgeringsmedel sojalecitin), överdrag (socker, vegetabiliskt fett, avfettad kakao (10-12%kakaosmör), skummjölkspulver, emulgeringsmedel sojalecitin, arom), mjölkprotein, äggviteprotein, arom, emulgeringsmedel sojalecitin. Kan innehålla spår av soja.

Innehåll/55g:
Energi: 210kcal
Fett: 5,5g
Kolhydrater: 24g
Fiber: 0,5g
Protein: 18g

Bra snabbagerande protein i baren med vassleproteinisolat, det enda som vissa kanske kan ha svårt för är mängden socker i den. Denna är på många sätt väldigt lik Gainomax protein bar, då de båda har ungefär lika mycket kalorier. Gaino baren har 20kcal mer då den innehåller 1,5g mer fett, 1g mindre kolhydrater & 2g mer protein. Denna bar har dock vassleprotein som primärkälla, vilket är mer snabbagerande än mjölkproteinet i Gainomax baren, det är dock egentligen bara ett plus om man inte ätit ca 3-4h innan ens träning är avslutad & man vill se till att återhämtningen startar lite lite snabbare än vad den hade gjort med mjölkprotein. Med det sagt så är sannolikheten att man faktiskt märker någon skillnad på sina resultat från ett sådant val verkligen minimal!

Betyg
0

Nutramino Protein bar Crispy Vanilla & Caramell, 64g

Ingredienser
Proteinblandning 32 % (sojaprotein isolat, mjölkprotein, hydrolyserat kollagen), socker, glukossirap, kakaosmör,helmjölkpulver, humektant: glycerol, sorbitol sirap, vatten, palmfett, kondenserad mjölk, kakaomassa, rismjöl, invertsocker sirap, arom, mältat korn extrakt, salt, emulgeringsmedel: sojalecitiner, mono-och diglycerider av fettsyror, fyllmedel: mikrokristallinisk cellulosa, maltodextrin, naturlig vanilj smak, färgämne: betakaroten. Kan innehålla spår av jordnötter och andra nötter

Innehåll/64g:
Energi: 270kcal
Fett: 11g
Kolhydrater: 25g
Fiber: 0,3g
Protein: 20g

I denna bar så är det rätt svårt att säga hur mycket utav proteinet som är bra då det kommer som en blandning. I blandningen finns det sojaprotein isolat, mjölkprotein & kollagen. Kollagen är väldigt likt gelatin på många sätt, och det är precis lika uselt på att bygga muskler.

I och med att de använder sig utav en blandning så går det inte att veta hur mycket utav blandningen som är just kollagen, det kan vara 2% eller 98%. Men för mig gör det att jag inte vill köpa baren då det finns en risk att det bara leder till 25g kolhydrater & 11g mer fett i mitt dagliga intag utan att bidra till någon ökad proteinsyntes.

Betyg
0

Slutord:

Så utav dessa fem bars som är väldigt vanligt förekommande så är det en som är riktigt bra enligt mig, Quest bar. Gainomax bar & Swebar har båda bra proteinkällor och hyggligt låg kalorimängd då det inte är överdrivet mycket kolhydrater eller fett i baren

Klart bäst

Klart bästa baren i jämförelsen

Maxim’s & Nutraminos proteinbars måste jag dock säga gör mig riktigt besviken. Jag är helt säker på att märkena vet precis hur låg kvalité proteinet i deras bars innehåller, men trotts det använder det för att det är ett billigt sätt att pumpa upp proteininnehållet på etiketten. Extra tråkigt är det för atleter som är sponsrade utav märkena utan att kanske förstå hur låg kvalité (vissa av) deras produkter håller. Har man en strukturerad kost för att maximera återhämtningen och man hoppas på att deras produkter kan hjälpa en där, så kan det verkligen råna en på resultat när man försöker reparera muskler med ett protein som inte kan bidra till muskeluppbyggnad.

Om du vet den exakta fördelningen mellan de olika proteinkällorna så får du gärna kontakta mig så att jag får chans att ändra artikeln!

Har du några kommentarer eller frågor kring artikeln så är det bara att ställa dem nedan eller på Facebook.

Mvh,

Jonathan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.