Proteinbars blir allt vanligare och vanligare och det är även flera olika tillverkare som kommer ut på marknaden. Självklart marknadsförs alla som den bästa, men hur ser det egentligen ut? Hur bra är din favoritbar?

För att veta hur bra ens proteinbar är så behöver man tyvärr inte bara ha koll på hur mycket protein/kolhydrater/fett som baren innehåller. Tyvärr så kör vissa tillverkare med vad jag anser är en oärlig stil och trycker in billiga ingredienser som kan få etiketten att se fin ut, utan att bidra något till återhämtning eller muskeluppbyggnad.

I denna artikel så har jag jämfört fem av de vanligast förekommande proteinbarsen och diskuterar här varje bars näringsinnehåll lite kort.

*Uppdaterad 2019-01-14*

Barebells Protein Bar, 55g

Ingredienser Caramel Cashew:
mjölkprotein, mjölkchoklad (18,5%), (sötningsmedel: maltitoler, kakaosmör,helmjölkspulver, kakaomassa, emulgeringsmedel: sojalecitiner, aromer), fuktighetsbevarande medel: glycerol, isomalto-oligosackarider, kollagenpeptider, vatten, cashewnötter (5,5%), vit choklad (4,5%) (med mjölk),jordnötspasta, palmfett, fettrudecerat kakaopulver, aromer, sötningsmedel: sukralos, acesulfam K.


Innehåll/55g:
Energi: 199kcal
Fett: 7,9g
Kolhydrater: 14g
Fiber: 4,4g
Protein: 20g

Image

Barebells bars är nog främst populära för att de i regel smakar förbannat bra. Innehållsmässigt så gör de inga fel. Majoriteten av proteinet är från mjölkprotein, vilket är en bra källa även om det inte är fullt så snabbverkande som vassle. Med hjälp av polyoler så håller de ner på kolhydraterna och får upp fibrer lite (även om fibern sällan går att nyttja). De använder lite palmfett vilket potentiellt kan vara negativt, men eftersom det är väldigt sent i innehållsförteckningen och baren bara innehåller 7.9g fett så är det nog en minimal mängd.

Betyg
0
NJIE ProPud Protein Bar, 55g

Ingredienser Cookie Dough:  mjölkprotein, fuktighetsbevarande medel (glycerol), gelatin (från oxe), sojaproteincrisp med kakao 9,7% (sojaproteinisolat, tapiokastärkelse, fettreducerat kakaopulver), fyllnadsmedel (polydextrossirap (polydextros, vatten)), vassleproteinisolat, sötningsmedel (maltitol, aspartam, acesulfam K), skummmjölkpulver, kakaomassa, oligofruktossirap, kakaosmör, vatten, palmolja*, mandelpasta, inulin, smörfett, emulgeringsmedel (sojaleticin), salt, aromer.


Innehåll/55g:
Energi: 196kcal
Fett: 6,6g
Kolhydrater: 14g
Fiber: 6,8g
Protein: 21g

Image

Jag hade först tillskrivit NJIE's proteinbar en ganska låg poäng, då gelatinen låg rätt högt upp på ingredienslistan. Men en läsare hade fått svar från dem angående totala mängden, vilket enbart var 3.7g. Detta gör att det mesta proteinet i NJIE's bar är av en hög kvalitet! Detta gör då att NJIE's bar är ett bra val i proteinbarsdjungeln.

Betyg
0
ProteinPro Bar, 45g

Ingredienser Toffee Caramel: Proteinblandning (mjölkprotein, sojaproteinisolat), kollagenpeptider, fuktighetsbevarandemedel; glycerol, mjölkchoklad 18% (sötningsmedel, maltitol, kakaosmör, helmjölkspulver, kakaomassa, emulgeringsmedel, lecitin (soja), smak, vatten, palmfett, fettreducerat kakaopulver, vitamin B1, vitamin
B6, smak, salt, sötningsmedel; sukralos. 


Innehåll/45g:
Energi: 150kcal
Fett: 4,4g
Kolhydrater: 12,6g
Fiber: ?g
Protein: 22,5g

Image

Ännu en bar som innehåller alldeles för mycket kollagen samt att sojaproteinisolat är en del av proteinblandningen (till vilken ratio vet man inte). Sojaproteinisolat är rätt omdiskuterat om det är nyttigt eller onyttigt, där olika studier spretar i olika riktningar om det är hormonstörande eller ej. Men det är tillräckligt spretigt för att jag själv undviker det. Utöver sojaproteinet och kollagenet som jag ser som två starka nackdelar så har den inte några starka fördelar gentemot någon annan bar.

Betyg
0
BetterYou Flapjack Bar, 50g

Ingredienser Cookies & Cream: Glutenfria havregryn, mjölkprotein, honung, oligofruktos, konsistensmedel (maltitolsirap), rapsolja, kakaosmör, proteinkrisp (vassleprotein (mjölk), rismjöl, emulgeringsmedel (sojalecitin)), chokladbitar (socker, kakaomassa, kakaosmör, emulgeringsmedel (solroslecitin), arom), bovete, salt, arom.


Innehåll/50g:
Energi: 172kcal
Fett: 5,6g
Kolhydrater: 18g
Fiber: 6,5g
Protein: 11g

Image

Detta är inte riktigt en proteinbar, men något som många inom fitness ändå konsumerar som snack. Första tanken när jag såg ingredienserna är att det ser ut som en torkad variant av min frukost. Ingrediensmässigt är det inget konstigt i baren, allt är rätt enkelt och bra. Ingredienserna pressar dock inte ner kolhydrater/fett på samma sätt som vanliga proteinbars kan göra och baren är därför relativt energirik för sina 50g. Eftersom detta är en artikel som ser över proteinbars så får baren ett lågt betyg.

Betyg
0
Maxim 54% Protein bar, 80g

Ingredienser peanut/caramel: Hydrolyserat gelatin, mjölkprotein, osötad chokladblandning (17,5% - kakaosmör, mjölkprotein, fettsnål kakao, emulgeringsmedel: sojalecitin), fuktighetsbevarare (glycerol), sojaprotein, sojagranulat, massareglerare (polydextros), jordnötter (4,4%), vegetabilskt fett, smakämnen, emulgeringsmedel (sojalecitin), sötningsmedel (sukralos). Innehåller sötningsmedel.

 

Innehåll/80g:
Energi: 301kcal
Fett: 8g
Kolhydrater: 13g
Fiber: 4g
Protein: 43g

Maxims proteinbar innehåller imponerande 43g protein på 301  kcal, vilket till synes kan göra den väldigt attraktiv för alla byggare. Men det finns ett stort, stort problem. Den primära ingrediensen i Maxim’s proteinbar är gelatin. Gelatin är en värdelös proteinkälla när det kommer till muskelåterhämtning, men kan dock göra nytta när det kommer till återhämtning av ligament och hud.

*UPPDATERING: Jag har nu fått svar från Maxim och 27% utav baren består av gelatin. Det vill säga att 21.3g av proteinet är kasst när det kommer till muskelbygge, vilket samtidigt innebär att 21.7g protein är från bra källor.

Betyg
0
Quest Bar, 60g

Ingredienser Chocolate Peanut Butter: Proteinblandning (vassleproteinisolat [mjölk], mjölkproteinisolat), isomalto-oligosackarid, jordnötter, vatten, sötningsmedel erytritol, kakao, arom, havssalt, sötningsmedel steviolglykosider.


Innehåll/60g: Energi: 160 (293)kcal
Fett: 5g
Kolhydrater: 25 (42)g
Fiber: 17 (0)g
Protein: 20g

Quest Bar var under många år herren på täppan av proteinbars. Tråkigt nog för den så kom det ut ny forskning om isomalto-oligosackarider under 2018, vilket pekar på att de tas upp mer likt rent socker än som någon typ av fiber. Detta skulle då innebära att det är en av de rikaste barsen på både socker och kalorier, vilket sänker betyget för den ordentligt.

Vi får helt enkelt hoppas att Quest Bar ändrar sitt recept och kan skina än en gång.

Betyg
0

Gainomax protein bar, 60g

Ingredienser, Toffee: Mjölkprotein, choklad (20%) (socker, kakaomassa, kakaosmör, emulgeringsmedelsojalecitin), hydrolyserad vetegluten, glukossirap, socker, fuktighetsbevarande medel glycerol, sojaolja, isomaltulos*, toffee (0,8%) (sötad kondenserad mjölk, glukossirap, palmolja, socker, karamelliserad sirap, emulgeringsmedel mono- och diglycerider av fettsyror, salt, aromer), aromer, fettreducerad kakao, emulgeringsmedel sojalecitin, salt, vanilj.


Innehåll/60g:
Energi: 230kcal
Fett: 7g
Kolhydrater: 23g
Fiber: 0g
Protein: 20g

Denna protein ar har mjölkprotein som primär proteinkälla, vilket ses som en rätt bra källa då det är 20% vassle och 80% kasein. Vassle är som sagt snabbagerande, medan kaseinet är långsamt vilket kan göra den här baren till en bättre ”snackbar” proteinmässigt.

Betyg
0

Swebar, 55g

Ingredienser Fudge Crisp: vassleproteinisolat / myseproteinisolat (mjölk), mjölkchoklad (min. 35% kakao, sojalecitin) glukossirap,  fruktossirap, proteinkrisp (vassleproteinisolat/myseprotein, rismjöl, emulgeringsmedel sojalecitin), överdrag (socker, vegetabiliskt fett, avfettad kakao (10-12%kakaosmör), skummjölkspulver, emulgeringsmedel sojalecitin, arom), mjölkprotein, äggviteprotein, arom, emulgeringsmedel sojalecitin. Kan innehålla spår av soja.

Innehåll/55g:
Energi: 210kcal
Fett: 5,5g
Kolhydrater: 24g
Fiber: 0,5g
Protein: 18g

Bra snabbagerande protein i baren med vassleproteinisolat. Det enda som vissa kanske kan ha svårt för är mängden socker i den. Denna är på många sätt väldigt lik Gainomax proteinbar, då de båda har ungefär lika mycket kalorier. Gainomaxbaren har 20 kcal mer då den innehåller 1,5g mer fett, 1g mindre kolhydrater och 2g mer protein. Denna bar har dock vassleprotein som primärkälla, vilket är mer snabbagerande än mjölkproteinet i Gainomaxbaren. Det är dock egentligen bara ett plus om man inte ätit cirka 3-4 timmar innan ens träning är avslutad och man vill se till att återhämtningen startar lite, lite snabbare än vad den hade gjort med mjölkprotein. Med det sagt så är sannolikheten att man faktiskt märker någon skillnad på sina resultat från ett sådant val verkligen minimal.

Betyg
0

Nutramino Protein bar Crispy Vanilla & Caramell, 64g

Ingredienser
Proteinblandning 32 % (sojaprotein isolat, mjölkprotein, hydrolyserat kollagen), socker, glukossirap, kakaosmör,helmjölkpulver, humektant: glycerol, sorbitol sirap, vatten, palmfett, kondenserad mjölk, kakaomassa, rismjöl, invertsocker sirap, arom, mältat korn extrakt, salt, emulgeringsmedel: sojalecitiner, mono-och diglycerider av fettsyror, fyllmedel: mikrokristallinisk cellulosa, maltodextrin, naturlig vanilj smak, färgämne: betakaroten. Kan innehålla spår av jordnötter och andra nötter

Innehåll/64g:
Energi: 270kcal
Fett: 11g
Kolhydrater: 25g
Fiber: 0,3g
Protein: 20g

I denna bar så är det rätt svårt att säga hur mycket av proteinet som är bra då det kommer som en blandning. I blandningen finns det sojaproteinisolat, mjölkprotein och kollagen. Kollagen är väldigt likt gelatin på många sätt och det är precis lika uselt på att bygga muskler.Då de använder sig av en blandning så går det inte att veta hur mycket av blandningen som är just kollagen, det kan vara 2% eller 98%. Men för mig gör det att jag inte vill köpa baren då det finns en risk att det bara leder till 25g kolhydrater och 11g mer fett i mitt dagliga intag utan att bidra till någon ökad proteinsyntes.

Betyg
0
StarNutrition Protein Bar Choco Brownie, 55g

Ingredienser:
Mjölkprotein, koncistensmedel (glycerol), isomaltooligosackarid*, sockerfri choklad (kakaomassa, sötningsmedel (maltitol), kakaosmör, emulgeringsmedel (sojalecitin), arom), hydrolyserat kollagen, vatten, sojakrisp (sojaproteinisolat, kakao, tapiokastärkelse), kakaosmör, rapsolja, fyllnadsmedel (polydextros), kakaopulver, arom, salt, emulgeringsmedel (sojalecitin), sötningsmedel (sukralos).

Innehåll/55g:
Energi: 196 (276)kcal
Fett: 13g
Kolhydrater: 14 (19.9)g
Fiber: 5.9 (0)g
Protein: 20g

Image

Denna bar innehåller lite mer kalorier än många andra om man räknar med den nya forskningen kring isomaltooligosackarider. Den innehåller även mer fett än de flesta bars, vilket bidrar till den höga mängden kalorier. Proteinet är mjölkprotein vilket är ett bra val. Om det är så att man är glutenintolerant eller vill hålla sig borta från palmolja så är den här baren ett bra val, om varken gluten eller palmolja är ett problem så finns det dock bättre bars.

Betyg
0
Slutord:

2019 är det mycket svårare att kröna en klar vinnare då Quest Bar har tappat sin krona. Barebells, NJIE, Gainomax och Swebar är alla mycket likvärdiga och är alla bra val. Det finns lite som talar för att vassle skulle vara en bättre proteinkälla än mjölkprotein, men det är såpass liten skillnad att det knappt går att tillskriva Swebar en fördel där.

Image
Image
Image
Image

Dessa fyra val är alla utmärkta

Maxim’s och Nutraminos proteinbars måste jag dock säga gör mig riktigt besviken. Jag är helt säker på att märkena vet precis hur låg kvalitet proteinet i deras bars innehåller, men trots det används det för att det är ett billigt sätt att pumpa upp proteininnehållet på etiketten. Extra tråkigt är det för atleter som är sponsrade av märkena utan att kanske förstå hur låg kvalitet (vissa av) deras produkter håller. Har man en strukturerad kost för att maximera återhämtningen och man hoppas på att deras produkter kan hjälpa en där, så kan det verkligen råna en på resultat när man försöker reparera muskler med ett protein som inte kan bidra till muskeluppbyggnad.

Om du vet den exakta fördelningen mellan de olika proteinkällorna så får du gärna kontakta mig så att jag får chans att ändra artikeln!

Har du några kommentarer eller frågor kring artikeln så är det bara att ställa dem nedan eller på Facebook.

Mvh,Jonathan

13 Comments on “Hur bra är din favorit proteinbar?”

  1. Tack för din feedback Miranda. Jag har nu finkammat inlägget efter särskrivningar, vilket är svaghet i mitt skrivande. Titeln kommer dock lämnas med en särskrivning då de flesta söker på det i den formen på Google 🙂 Hoppas att det blir lättare för dig att ta till dig artikelns innehåll nu.

   1. Tack för ett asbra inlägg! Det gjorde stor klarhet i mina tankar och funderingar kring bars. Klickar precis hem en låda från Barebells och tackar stort för din hjälp! 🙂

 1. Bra inlägg med vettig information.
  En seriös läsare tar fasta på innehåll och inte språkliga fel

 2. Bra artikel. Denna kommer jag spara. Jag ser gärna en uppdatering om du får veta mer om Maxim bars, för jag älskar deras lakritssmak, men nu kommer jag tänka mig för en extra gång om jag funderar på att köpa dem. Det kan hända att de har uppdaterat sitt innehåll, nu står det så här på lakrits:
  Proteinmix (mjölkprotein, sojaprotein), gelatinhydrolysat, mjölkchokladöverdrag med sötningsmedel (16,3%) (sötningsmedel (maltitol), kakaosmör, mjölkpulver, kakaomassa, emulgeringsmedel (sojalecitin), arom (a)), fuktighetsbevarande medel (glycerol), sojaolja, lakritsrotextrakt (2,0%), färgämnen (vegetabiliskt kol, betakaroten, karmin), fettreducerad kakao, tapiokastärkelse, salt, arom(a), solrosolja, surhetsreglerande medel (citronsyra), sötningsmedel (sukralos).

  1. Tjena Jeremy!

   Har tyvärr inte hört något nytt. Men något som gör mig fundersam är när man skriver ut något som en mix, då man inte kan veta hur mycket som är mjölkprotein eller hur mycket som är soja. Då ena är bra och det andra rätt dåligt. Gelatinhydrolysat som nr2 i listan är också något som gör att jag förblir skeptisk till kvalitén.

   Hoppas du får en trevlig dag och är nöjd med svaret 🙂

 3. Du skriver att det är negativt med sojaproteinisolatet på bar nr 3 i din lista. Men du är medveten om att barbells har även detta i flera av sina produkter? Sen rent generellt så innehåller Bars oftast väldigt mycket E-ämnen, som jag personligen skulle vara mer orolig över än Spjaproteinet!

  1. Tjena Tommy! En stor anledning till varför jag anser att det är negativt hos nr 3 är att det inte går att säga hur mycket av de olika proteinkällorna som används, eller vilken som är primär. I blandningar så är det allt för ofta bra mycket mer av det billiga, och mindre av det man vill åt (i detta fall vassle eller mjölkprotein). Det är mycket möjligt att Barebells använder sig av sojaprotein i andra produkter, men inte i de bars jag tittat på så vitt jag vet. Vilka E-ämnen är det du anser att man bör undvika?

   Tack för att du tar dig tid att kommentera kring saker du har frågor och åsikter om!

   Mvh,

   Jonathan

 4. Halloj!
  Tack för ett spännande och intressant inlägg. Dina toppbars är även de jag äter mest utav.
  Håller med om Quest, de var min favorit tidigare men de har jag slutat helt med… Det finns en bar som är väldigt stor på marknaden som jag saknade, nämligen Goodlife. Kanske en utökning på din lista!? Mycket socker, hahaha.
  Ha en finfin dag 🙂
  // Niklas

 5. Barebells har ju kollagenpeptider i sina bars vilket många andra bars har fått skit för på denna sida? Varför spelar det mindre roll för Barebells?

  1. Tjena Dennis!

   Utmärkt fråga. Anledningen till att Barebells och tex Njie får mindre skit för kollagenet de använder är pga att det är en mindre mängd än i andra bars. Vissa av barsen har det som en del av deras protein-blend, vilket innebär att en väldigt stor del utav proteinet i baren kan komma just från kollagenet. I Barebells & i Njie’s bars så är det listat en bra bit ner i innehållsförteckningen, vilket tyder på att en mindre del utav baren består av kollagen, och därmed så är det mer fullvärdigt protein i dem.

   Njies fick i tidigare recensioner jag gjort ett mycket sämre betyg pga kollagen, men sen skickade en läsare ett mail från dem som visade att mängden kollagen i baren var bra mycket mindre än vad jag först trott, så då fick jag ändra deras betyg.

   Tack för din fråga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.