Superfoods! Alla älskar dem. Frågor kring superfoods är bland de vanligaste jag får, och det kommer frekvent upp nya superfoods som folk frågar om.
Så i denna artikel tänkte jag dela med mig om all information du vill ha om de olika, samt dela med mig utav alternativa råvaror som du kan dra nytta utav.

Acai bär:

De blåa bären är nog för många utav oss en av de första superfoodsen (säger man så?) som det talades mycket kring. Absolut Vodka skapade ändå till och med en vodka med Acai smak.

Bären härstammar från regnskogen i sydamerika och har sålts som allt möjligt från viktminskningsmirakel till anti-aging produkt, AMAZING! Det som är så bra i acai bären är oljesyra (som även hittas i oliver) och antocyanin vilket är en antioxidant.

Pris per 100g; 10-30kr

Näringsvärde 100g:
Kalorier: 70kcal
Fett: 5g
Kolhydrater: 4g
Fibrer: 2g
Socker: 2g
Protein: 1g
Vitamin A: 750ie (15% RDI)

Kan jämföras med

Näringsvärde 100g:
Kalorier: 57kcal
Fett: 0g
Kolhydrater: 14g
Fibrer: 2g
Socker: 10g
Protein: 1g
Vitamin C: 9,7mg (16% RDI)
Vitamin K: 19,3mcg (19% RDI)
Manganese: 0,3mg (17% RDI)

Blåbär:

Trött på att beställa bär från Sydamerika? Gå till grannskogen och plocka dessa gobitar!

Som du kanske ser på bilderna så är det inte helt lätt att skilja bären åt. Det är för att blåbär innehåller samma antioxidant som Acaibären, vilket också gör att de har snarlik färg.

Blåbär innehåller dock inte oljesyra, men det är lätt att tillsätta genom att doppa dem i olivolja (som innehåller mängder utav det).

Blåbär är inte bara mer närodlade, utan de är också mycket rikare på ett bredare spektrum vitaminer. De är även snålare på kalorier (fram tills du doppat dem i olivolja).

Pris per 100g: 8-11kr

Gojibär:

Eller ”the red devil of health” som man kallar dem i Tibet & Mongoliet där de härstammar ifrån. Gojibär har främst blivit populärt pga deras höga vitamin innehåll, vilket faktiskt imponerar!

Vissa påstår till och med att de kan bota cancer, förbättra synen & igen.. göra att man blir yngre, ett annat vanligt påstående är att de innehåller 500x mer Vitamin C än apelsiner.

De innehåller också mycket protein & fiber. Tyvärr är proteinet i dem helt värdelöst, så det är inget vi kan göra någon nytta utav i kroppen.

De må innehålla mycket vitaminer, men att de skulle hjälpa mot några sjukdomstillstånd är galenskap, och deras Vitamin C innehåll är ungefär densamma som apelsin eller…..

Pris per 100g: 30kr

Näringsvärde 100g:
Kalorier: 83kcal
Fett: 1g
Kolhydrater: 21g
Fibrer: 8g
Socker: 13g
Protein: 11g
Vitamin A: 9000ie (180% RDI)
Vitamin C: 19,2mg (32% RDI)
Riboflavin: 1,3mg (75% RDI)
Koppar: 2mg (100% RDI)
Selen: 63,7mcg (91% RDI)
Järn: 9mg (50% RDI)

Näringsvärde 100g:
Kalorier: 32Kcal
Fett: 0g
Kolhydrater: 8g
Fibrer: 2g
Socker: 5g
Protein: 1g
Vitamin C: 58,8mg (98% RDI)
Phytosterol: 12mg

Jordgubbar!

Detta bär är inte ovanligt att hitta i folks rabatter eller blomkrukor under sommaren, det funkar perfekt på tårta & går bra ihop med bubbel.

Det innehåller också 3x så mycket C vitamin som gojibär i förhållande till vikt (nästan 10x så mycket per kalori & 30x mer per krona).

Jordgubbar innehåller också phytosteroler, vilket kan sänka LDL värden i blodet. Äppelsyran i jordgubbar kan också bidra till vitare tänder.

Pris per 100g: 3kr

Spirulinapulver:

Om vi läser om spirulina på internet så ser vi att det hjälper mot precis allt. Något säljare ofta är snabba med att nämna är ”cyanobacterium”, en bakterie som kan göra om solljus till energi genom fotosyntesen (tankarna blickar tillbaka till 7ans biologi).

Och när du kollar näringsvärdet per 100g så tänker du säkert ”God damn!”. Proteinet är även fullvärdigt, så det är en mycket bra proteinkälla!

Man har bevisat att spirulina möjligtvis kan förbättra vår glukos & fettsyra förbränning, vilket också kan leda till minskade leverfetter. Detta är mycket positivt!

Problemet med att generera energi genom cyanobactrium är dock att spirulinat inte kommer i kontakt med solljus i magen (gör det det så råder jag dig att söka vård SNABBT!).

Spirulina tas oftast i doser upp emot 8g för att se förbättrad glukos & fettsyre förbränning. Det gör dock att man bara får i sig ca 4-5g protein per dos, så det är kanske ingen höjdare att förlita sig på det som proteinkälla.

Näringsvärde 100g:
Kalorier: 290Kcal
Fett: 8g
Kolhydrater: 24g
Fibrer: 4g
Socker: 3g
Protein: 57g
Thiamin: 2.4mg (159% RDI)
Riboflavin: 3,7mg (216% RDI)
Niacin: 12,8mg (64% RDI)
Järn: 28,5mg (158% RDI
Koppar: 6,1mg (305% RDI)

Pris per 100g: 70-85kr

Näringsvärde 100g:
Kalorier: 149Kcal
Fett: 0g
Kolhydrater: 33g
Fibrer: 2g
Socker: 1g
Protein: 6g
Vitamin B6: 1.2mg (62% RDI)
Manganese: 1.7mg (84% RDI)

Pris per 100g: 4kr

Vitlök:

Inte bara smakar den bra och håller vampyrer på avstånd enligt gamla anekdoter, utan vitlök kommer också med en hel drös hälsofrämjande egenskaper.

Vitlök förbättrar blodvärden på nästan alla sätt, det sänker LDL, höjer HDL, sänker totalt kolesterol & blodtryck.

Folk som äter vitlök dagligen tycks också bli förkylda ca hälften så ofta som de som inte äter vitlök. Är du redan förkyld så kan vitlök även öka upplevt välmående & dra ner på sjukdomstiden.

Men det kommer med ett stort minus… Äter du stora doser så är det inte bara vampyrer som håller sig undan, utan även resten av din sällskapskrets.

Chiafrön:

Jag tror inte att någon som läser denna artikel har missat att chia frön är det nya svarta. Folk har det på ALLT.. gröt, shakes, pudding, glass osv osv.

Och med god anledning! Chia frön är rika på omega-3, fiber & innehåller fullvärdigt protein. Förutom att det har en sjysst näringsprofil så finns det inte så mycket att säga om dessa små frön.

Värt att tänka på är att omega-3 från växter måste konverteras om i kroppen för att vi ska kunna dra nytta utav det. Så det är ca 1/10 så effektivt som omega-3 från fisk.

Pris per 100g: 17-20kr

Näringsvärde 100g:
Kalorier: 490Kcal
Fett: 31g
Kolhydrater: 44g
Fibrer: 38g
Socker: 9g

Protein: 16g
Fosfor: 948mg (95% RDI)
Manganese: 2,2mg (108% RDI)
Omega-3: 17.5g

Näringsvärde 100g:
Kalorier: 534Kcal
Fett: 42g
Kolhydrater: 29g
Fibrer: 27g
Socker: 9g

Protein: 18g
Fosfor: 642mg (64% RDI)
Manganese: 2,5mg (124% RDI)
Magnesium: 392mg (98% RDI)
Thiamin: 1,6mg (110% RDI)
Omega-3: 22,8g

Linfrön:

De var coola en gång i tiden, men har sen dess bytts ut mot andra fränare superfoods, men näringsprofilen har inte ändrats för det!

Även dessa frön är fyllda med Omega-3 & protein även om de har lite mindre fiber per 100g än chiafrön så är det fortfarande fullvärdigt.

Något att tänka på när de äter linfrön är dock att de måste vara krossade, annars får kroppen svårt att ta upp dem.

Pris per 100g: 3-5kr

Slutsats:

Det som tycks göra något till ”superfood” är prislappen & marknadsföringen. Som du enkelt kan se i artikeln så finns det vanliga matvaror som har ungefär samma påverkan (och ibland bättre) för ca 1/10 av priset många gånger. Ett enkelt sett att se om en produkt är för dyr för dess effekt är att kolla om Renée Voltaire säljer det, de är mästare på att ta mycket i betalt. Superfoods är sällan onyttiga eller farliga, men det är väldigt sällan som de lever upp till den hype som finns kring dem.

Jag hoppas du gillade artikeln och att du kanske kan spara in några hundralappar i framtiden.

Om du gillade den så glädjer det mig verkligen om du delar den eller går in på min Facebook page & lämnar en kommentar!

Mvh,

Jonathan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.