Du kan aldrig träna dig ifrån en dålig diet, om du äter för mycket eller för lite så kommer du aldrig kunna träna dig ifrån det i längden.

Men ett stort problem är att kroppen vill oftast inte förändras, detta är ett skydd vi har med oss genom vår utveckling. Därför har kroppen vissa funktioner som gör att vi gärna äter mer om vi ökar vår förbränning.

Detta är extremt svårt att uppfatta om man inte håller ett öga öppet genom att mäta hur mycket man äter. Men det finns också vissa åtgärder du kan ta för att öka sannolikheten för att du lyckas med din viktförändring!

Saker man sett i undersökningar är tex;

  1. Personer som kör pass som de får höra är fettförbrännande konsumerar ofta mer kalorier efter passet än personer som kör samma pass utan ”fettförbrännande titeln”.
  2. Personer som tränar fler pass i veckan har också en tendens att belöna sig själv med mat som belönar det hedonistiska systemet mer. MEN(!) personer som kör fler pass i veckan har också större framgång med att hålla tappad vikt av.
  3. Vid hunger underskattar folk hur mycket kalorier som finns på tallriken.
  4. Folk glömmer även lätt flytande kalorier, så håll gärna drycker som juice, läsk & mjölk till ett minimum. Eller byt iaf vanlig läsk till sockerfri.
  5. Vissa personer drar ner på sin aktivitetsnivå av kaloriöverskott (samt underskott), andra ökar den. Om du misstänker att du lätt blir mer stillasittande av en ändring i kosten, slå på stegräknaren i din telefon och se om din aktivitet tycks ändras.

Matjournaler tycks DUBBLA folks viktnedgång(!!!).

Jasså det säger du?
Ökat
0%
Resultat

Detta är också något som marknadsföringsavdelningen för kexchoklad verkar ha plockat upp, då de på senaste tiden verkar försöka trycka på ”duktig du var som rörde på dig, ät nu något som potentiellt kan sabotera det underskott du hamnat i”. Ok om man vill äta en kexchoklad, men att man har förtjänat en och borde belöna sig med den känns som helt fel tänk.

När man jämför dieter så tycks dieter med inplanerad irregularitet ha bäst resultat i längden. Detta betyder dock inte att en helt okontrollerade ätardagar är svaret, men lite längre ner i artikeln visar jag ett exempel på hur man kan justera sin kostplan med planerad irregularitet.

 

Brukar du äta god ”mat” när du är stressad?

Något jag också nämnde i en post på Facebook nyligen är kopplingen mellan hårt dietande, hög träningsvolym & kortisol. Med strikt diet & en ökad träningsvolym så får man nästan räkna med ökade kortisol nivåer, dvs ökad stress.

  • Ökade kortisol nivåer i blodet är ofta länkat till ett större sug efter söt, salt & fet mat. Så om du finner dig själv i godishyllan lite för ofta så kanske det är värt att fundera på om du behöver hantera din stress?

Tips är att lugna promenader (gärna i skogen) funkar bra, dvs INTE powerwalks! Även skratt, kärlek & kolhydrater sänker kortisolet, men se upp för alkoholen då den kan bidra till höjt stresshormon.

Vad jag har sett hos klienter är att de som är lugnast & reagerar minst på stress är de som kan träna hårdast & oftast utan att diet eller prestation brister under passen.

Hur bär man sig då åt om man vill hålla en diet?

Kontroll är det viktigaste verktyget. Genom att hela tiden räkna kalorier så vet du alltid om ditt ätande skiftar eller om du håller dig till ditt mål.

Träning hjälper hunger reglering.

Dieten måste alltid passa din livsstil, känner du dig som en fånge av din kosthållning så kommer det inte bara stressa dig, utan du uppvisar även ett av de tydligaste symptomen för ätstörningar.

——————–

Vet du att du alltid gillar att äta middagar med vänner på helgerna & kanske ta ett glas eller fem, så kan du enkelt justera dieten för att passa det även om det är svårt att få det 100% korrekt så räcker oftast 80% bra nog.

Om vi teoretiskt säger att du äter 2000kcal för att nå dina mål, och så märker du att du nu två helger i rad har hamnat på 2600kcal på fredagen & lördagen, så kan du antingen justera det genom att försöka äta färre kalorier innan de sociala aktiviteterna under helgen, eller så kan du sänka kalorierna under söndag-torsdag.

Är det så att du också vet att du kommer bakisäta på söndagen så får du ha det i åtanke och istället sänka kalorierna mer markant måndag-torsdag. Då skulle det kunna se ut såhär istället: Fredag & lördag 2600kcal, Söndag 2000kcal, Måndag – Torsdag 1700kcal.

———————-

Detta kan göra det lättare mentalt att hålla sig till en kosthållning. Att tillåta sig själv att variera maten man äter är också en viktig del av planen, ingen vill äta torra kycklingfiléer och grönsaker 14 gånger i veckan…

 

Jag erbjuder två olika lösningar för viktändring beroende på vad du tror passar dig bäst.

Ena är en flexibel icke-restriktiv approach. Där du kommer kunna äta all den mat du älskar, träna hårt & se resultat över en lång period. I denna approach ligger fokus oftast antingen på ren fettbränning eller muskelbygge. De flesta som jag hjälp med denna approach är förvånade över hur mycket ”skräpmat” de faktiskt kan äta samtidigt som de ser grymma resultat.

Du kan se bilder på folk som gått igenom denna metod på; Jonathan Eriksson’s Online Coaching

————————–

Den andra approachen är /tro det eller ej/ ett mycket restriktivt upplägg som är baserat på mycket av det som nämns i denna artikel. Jag utvecklade 10/10 Metoden för att den ska vara så lätt som möjligt att följa, och producera så galna resultat för viktminskning som bara möjligt på kort tid då jag inser att för vissa är det lättare att hålla en intensiv fokus i 10v än vad det är att följa ett avslappnat program i 30v. Om det är så att du är överviktig och vill åtgärda det snabbt så rekommenderar jag att du kollar in 10/10 Metoden.

3 Comments on “Den dolda psykologin bakom viktändring”

  1. Pingback: - Jonathan Eriksson

  2. Pingback: Riskfaktorer som kan leda till fetma - Jonathan Eriksson

  3. Pingback: 2015 - Jonathan Eriksson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.