Om man inte har en grundläggande kunskap kring ett ämne så är det väldigt svårt att se vad som är bullshit & inte… Speciellt nu när ”information” är så lätt tillgängligt & fler blir duktiga på kreativt skrivande.

Så jag tänkte dela med mig av några av de källor som jag gillar att använda mig utav, samt några som jag är extremt skeptiskt till.

Tänk på att även om jag har listat en källa som bra eller dålig så är det viktigt att du granskar påståenden kritiskt 🙂

Bra källor:

www.traningslara.se & www.tranastyrka.se – Jacob Guidol skriver bra & vettiga texter kring allt han gör. Detta är de enda sidorna jag tycker är värda att följa på svenska.

Kost:
Alan Aragon Research Review – Min absoluta favorit. Alan är en av de absolut främsta inom kost, med både teoretisk & praktiskt erfarenhet inom coaching & kost. Hans research review är en betaltjänst, men värd varenda krona om man vill hålla koll på det senaste som händer inom kost & träning. Om du klickar på länken så kan du se alla studier som han & kollegor brutit ner & tolkat genom åren.

Examine.com – Extremt enkel sökmotor för att kolla upp kosttillskott & specifika ämnen. Där de sammanfattar forskningen kring olika ämnen (Omega-3 har tex ca 730 referenser). De har även expanderat sin blogg på senaste, där de försöker täcka mer ”aktuella” rön och händelser inom kost.

Bodyrecomposition.com – Lyle McDonald är en stor förebild till mig och har varit aktiv inom kost längre än de flesta. Han är väldigt vetenskapsbaserad men också smått galen, vilket gör honom både extremt intressant men även lite farlig på några hörn. Han är väldigt liberal när det kommer till droger, så jag skulle ta allt sånt med en nypa salt….

Sigmanutrition.com/ – Bästa podcasten kring kost, helt magisk. Varje vecka intervjuar Danny Lennon någon höjdare inom kost.

Science Based Medicine – Dr. Steven Novella bryter ner rön & trender som ingen annan.

Träning:
Westside-Barbell.com – Louie Simmons har skapat fler världsrekord hållare än någon annan inom styrkesport (samt några OS sprinters). Jag skulle säga att det troligtvis inte finns någon bättre när det kommer till att bygga styrka. Om du läser hans artiklar kring styrka så är det dock viktigt att förstå att det mesta han skriver är riktat till folk som tävlar med bänk-tröja & squat-suits.

3dmusclejourney.com – 4st av världens främsta o-dopade bodybuilders på samma hemsida? Ja tack! Utmärkta råd kring både kost & träning.

supertraining.tv/ – Mark Bell är galet kunnig inom styrkesport (han har bland annat tränat & tävlat för Westside Barbell). Jag följer framförallt hans podcast, men hans YouTube kanal är fylld av bra videos.

Brad Schoenfeld – Tror inte han har en specifik hemsida, men han är en grymt duktig forskare inom muskeltillväxt, så han är värd att följa på facebook.

Om du vet hur man läser vetenskapliga artiklar & studier så är det även utmärkt att kolla pubmed för att se vad som finns publicerat kring något du undrar om.

 

Dåliga källor:

Ett direkt varningstecken är att hemsidans namn innehåller något av det följande; Spirit, conciousness, natural. Tex; naturalnews.com eller spiritscience.com. Båda är två riktigt risiga sidor som inte baserar sina artiklar på någon som helst vetenskap….

Personer värda att undvika är: Vani Hari (The food babe), David Wolfe (Dr Avocado), Dr Mark Hyman, Dr Mercola, David Asprey, Kostdoktorn, Fettdoktorn, Jason Blaha & Charles Poliquin.

Alla av dem når ut till en otroligt stor mängd folk, men vissa av dem har ingen som helst koll på vad de snackar om… Andra av dem bänder bara faktan något otroligt för att passa sitt varumärke.

Det finns gott om andra dåliga källor, men det är de här som sticker ut mest, samt tycks delas mest på Facebook.

Om du är osäker på någon källa, var inte rädd för skriva till mig & fråga om en åsikt.