Det finns många faktorer som påverkar precis hur bra man som individ tolererar kolhydrater, och framförallt kolhydrater av hög GI. För någon som vill förändra sin fysik så kan detta vara väldigt värt att ha i åtanke vid planering av kost.

 

  • Beroende på nivå av kroppsfett så tolererar kroppen kolhydrater olika effektivt. Någon med väldigt lite kroppsfett har lättare att bearbeta kolhydrater än någon med en hög nivå av kroppsfett.

 

  • Aktivitets nivå påverkar också kroppens förmåga att använda kolhydrater, någon som är väldigt aktivt använder dem bättre än en inaktiv individ.

 

  • Tränande män presterar ofta bättre på mer kolhydrater än tränande kvinnor pga olika muskelfiberuppsättningar. Män har generellt en större andel snabba-muskelfiber som använder mer glukos som energi, medans kvinnor har en större andel långsamma-muskelfiber som använder fett som energi effektivare.

 

  • Vissa måste tugga maten mer. Beroende på hur mycket amylase en individ utsöndrar i munnen så går det olika snabbt att börja bryta ner kolhydraterna i munnen. Men det är enkelt löst genom att tugga mer. Så det kanske låg en sanning i det dina lärare tjatade om angående att tugga maten 30ggr.

 

  • Nuvarande diet påverkar också hur bra du bryter ner kolhydrater. Om du varit på en lågkolhydrats diet en längre stund så drar kroppen ner på de enzymer som bryter ner kolhydrater. Så om du käkat dåligt om kolhydrater under en längre stund, introducera dem långsamt över en längre tid.

 

Dessa faktorer kan alla bidra till varför en diet går som den går. Vid viktnedgång så kan de flesta klara sig på en relativt liten (under 200g) ranson kolhydrater, om du inte börjar bli väldigt len & deffad. I slutändan så är det ändå kalori underskott & överskott som kommer avgöra om du tappar vikt eller går upp i vikt. Men att ha en optimal mängd kolhydrater/fett/protein kommer tillåta dig att bränna mer fett när du tappar vikt, och lägga på dig mindre fett under tiden du går upp i vikt.

Risken med att äta för lite kolhydrater under båda faser är att bristen av dem kan göra att din energi blir för låg. Detta leder ofta till att träningspassen blir av sämre kvalité, vilket är långt ifrån optimalt för din kroppskomposition. Ökad trötthet kan också leda till att du tar till dig skit mat ala ”shit jag är så slut att jag bara måste ha något”.

I slutändan så vill du hitta en den nivå där du känner att du kan prestera bra i gymmet eller med den idrott du utövar, utan att äta så mycket att det adderar till för mycket extra kalorier.