Hur bra är din favorit proteinbar?

Proteinbars blir allt vanligare & vanligare. Det är även flera olika tillverkare som kommer ut på marknaden. Självklart marknadsförs alla som den bästa, men hur ser det egentligen ut? Hur bra är din favorit bar?

För att veta hur bra ens proteinbar är så behöver man tyvärr inte bara ha koll på hur mycket protein/kolhydrater/fett som baren innehåller. Tyvärr så kör vissa tillverka med vad jag anser är en oärlig stil och trycker in billiga ingredienser som kan få etiketten att se fin ut, utan att bidra något till återhämtning eller muskeluppbyggnad.

I denna artikel så har jag jämfört fem av de vanligast förekommande proteinbarsen diskuterar varje bars näringsinnehåll lite kort.

Maxim 54% Protein bar, 80g

Ingredienser peanut/caramel: Hydrolyserat gelatin, mjölkprotein, osötad chokladblandning (17,5% – kakaosmör, mjölkprotein, fettsnål kakao, emulgeringsmedel: sojalecitin), fuktighetsbevarare (glycerol), sojaprotein, sojagranulat, massareglerare (polydextros), jordnötter (4,4%), vegetabilskt fett, smakämnen, emulgeringsmedel (sojalecitin), sötningsmedel (sukralos). Innehåller sötningsmedel.

Innehåll/80g:
Energi: 301kcal
Fett: 8g
Kolhydrater: 13g
Fiber: 4g
Protein: 43g

Maxims protein bar innehåller imponerande 43g protein på 301kcal, vilket till synes kan göra det väldigt attraktiv för alla byggare. Men det finns ett stort, stort problem. Den primära ingrediensen i Maxim’s proteinbar är gelatin. Gelatin är en helt värdelös proteinkälla som inte kan dras till nytta utav kroppen för fem öre, vilket säger oss att den största delen utav denna proteinbar är skräp helt enkelt.

*UPDATE* Jag har nu fått svar från Maxim, och 27% utav baren består av gelatin. Dvs att 21.3g utav proteinet är värdelöst, vilket samtidigt innebär att 21.7g protein är från ok/bra källor.

Betyg
0

 

Quest Bar, 60g

Ingredienser Chocolate Peanut Butter: Proteinblandning (vassleproteinisolat [mjölk], mjölkproteinisolat), isomalto-oligosackarid, jordnötter, vatten, sötningsmedel erytritol, kakao, arom, havssalt, sötningsmedel steviolglykosider.

Innehåll/60g:
Energi: 160kcal
Fett: 5g
Kolhydrater: 25g
Fiber: 17g
Protein: 20g

En blandning utav två bra proteinkällor som största ingrediens följt av en fiber sirap. Vad finns det att inte tycka om? Denna bar har lägst kalorier av alla, samtidigt som den består av näst intill enbart riktigt bra ingredienser & 20g högvärdigt protein.

Betyg
0

Gainomax protein bar, 60g

Ingredienser, Toffee: Mjölkprotein, choklad (20%) (socker, kakaomassa, kakaosmör, emulgeringsmedelsojalecitin), hydrolyserad vetegluten, glukossirap, socker, fuktighetsbevarande medel glycerol, sojaolja, isomaltulos*, toffee (0,8%) (sötad kondenserad mjölk, glukossirap, palmolja, socker, karamelliserad sirap, emulgeringsmedel mono- och diglycerider av fettsyror, salt, aromer), aromer, fettreducerad kakao, emulgeringsmedel sojalecitin, salt, vanilj.

Innehåll/60g:
Energi: 230kcal
Fett: 7g
Kolhydrater: 23g
Fiber: 0g
Protein: 20g

Denna protein bar har mjölkprotein som primär proteinkälla vilket ses som en rätt bra källa då det är 20% vassle & 80% kasein. Vassle är som sagt snabbagerande, medan kaseinet är långsamt vilket kan göra den här baren till en bättre ”snack bar” proteinmässigt.

Betyg
0

Swebar, 55g

Ingredienser Fudge Crisp: vassleproteinisolat / myseproteinisolat (mjölk), mjölkchoklad (min. 35% kakao, sojalecitin) glukossirap,  fruktossirap, proteinkrisp (vassleproteinisolat/myseprotein, rismjöl, emulgeringsmedel sojalecitin), överdrag (socker, vegetabiliskt fett, avfettad kakao (10-12%kakaosmör), skummjölkspulver, emulgeringsmedel sojalecitin, arom), mjölkprotein, äggviteprotein, arom, emulgeringsmedel sojalecitin. Kan innehålla spår av soja.

Innehåll/55g:
Energi: 210kcal
Fett: 5,5g
Kolhydrater: 24g
Fiber: 0,5g
Protein: 18g

Bra snabbagerande protein i baren med vassleproteinisolat, det enda som vissa kanske kan ha svårt för är mängden socker i den. Denna är på många sätt väldigt lik Gainomax protein bar, då de båda har ungefär lika mycket kalorier. Gaino baren har 20kcal mer då den innehåller 1,5g mer fett, 1g mindre kolhydrater & 2g mer protein. Denna bar har dock vassleprotein som primärkälla, vilket är mer snabbagerande än mjölkproteinet i Gainomax baren, det är dock egentligen bara ett plus om man inte ätit ca 3-4h innan ens träning är avslutad & man vill se till att återhämtningen startar lite lite snabbare än vad den hade gjort med mjölkprotein. Med det sagt så är sannolikheten att man faktiskt märker någon skillnad på sina resultat från ett sådant val verkligen minimal!

Betyg
0

Nutramino Protein bar Crispy Vanilla & Caramell, 64g

Ingredienser
Proteinblandning 32 % (sojaprotein isolat, mjölkprotein, hydrolyserat kollagen), socker, glukossirap, kakaosmör,helmjölkpulver, humektant: glycerol, sorbitol sirap, vatten, palmfett, kondenserad mjölk, kakaomassa, rismjöl, invertsocker sirap, arom, mältat korn extrakt, salt, emulgeringsmedel: sojalecitiner, mono-och diglycerider av fettsyror, fyllmedel: mikrokristallinisk cellulosa, maltodextrin, naturlig vanilj smak, färgämne: betakaroten. Kan innehålla spår av jordnötter och andra nötter

Innehåll/64g:
Energi: 270kcal
Fett: 11g
Kolhydrater: 25g
Fiber: 0,3g
Protein: 20g

I denna bar så är det rätt svårt att säga hur mycket utav proteinet som är bra då det kommer som en blandning. I blandningen finns det sojaprotein isolat, mjölkprotein & kollagen. Kollagen är väldigt likt gelatin på många sätt, och det är precis lika uselt på att bygga muskler.

I och med att de använder sig utav en blandning så går det inte att veta hur mycket utav blandningen som är just kollagen, det kan vara 2% eller 98%. Men för mig gör det att jag inte vill köpa baren då det finns en risk att det bara leder till 25g kolhydrater & 11g mer fett i mitt dagliga intag utan att bidra till någon ökad proteinsyntes.

Betyg
0

Slutord:

Så utav dessa fem bars som är väldigt vanligt förekommande så är det en som är riktigt bra enligt mig, Quest bar. Gainomax bar & Swebar har båda bra proteinkällor och hyggligt låg kalorimängd då det inte är överdrivet mycket kolhydrater eller fett i baren

Klart bäst

Klart bästa baren i jämförelsen

Maxim’s & Nutraminos proteinbars måste jag dock säga gör mig riktigt besviken. Jag är helt säker på att märkena vet precis hur låg kvalité proteinet i deras bars innehåller, men trotts det använder det för att det är ett billigt sätt att pumpa upp proteininnehållet på etiketten. Extra tråkigt är det för atleter som är sponsrade utav märkena utan att kanske förstå hur låg kvalité (vissa av) deras produkter håller. Har man en strukturerad kost för att maximera återhämtningen och man hoppas på att deras produkter kan hjälpa en där, så kan det verkligen råna en på resultat när man försöker reparera muskler med ett protein som inte kan bidra till muskeluppbyggnad.

Om du vet den exakta fördelningen mellan de olika proteinkällorna så får du gärna kontakta mig så att jag får chans att ändra artikeln!

Har du några kommentarer eller frågor kring artikeln så är det bara att ställa dem nedan eller på Facebook.

Mvh,

Jonathan